Jaký je rozdíl mezi perlivým a šumivým vínem?

Věříme, že každý z vás se už setkal s pojmy perlivé a šumivé víno. A i když by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o to stejné, nejsou bubliny jako bubliny.

Pokud vám stačí stručná odpověď, tak hlavním rozdílem je, že u šumivých vín bublinky vznikají druhotným kvašením, zatímco u perlivých dosycováním oxidem uhličitým. My se ale rádi na věci díváme více do hloubky. Pojďme se tedy podívat, co odlišuje šumivé a perlivé víno.

Šumivé víno

Šumivé víno má vyšší tlak uvnitř lahve (obvykle mezi 5 až 6 atmosférami), což zajišťuje dlouhotrvající a jemné perlení. Bublinky jsou jemné a husté, a jejich chuť a aroma je často komplexní. Nejznámnější šumivá vína na světě najdeme pod označením šampaňské, prosecco či cava. V České republice jim zase říkáme sekty.

Existují dva hlavní způsoby výroby šumivého vína:

  1. Tradiční metoda: Tento způsob, známý také jako "šampaňská metoda," zahrnuje druhotné kvašení přímo v lahvi. Základem je tiché víno, ke kterému se přidá směs cukru a kvasinek (tzv. tirage), čímž se spustí druhotné kvašení. Během tohoto procesu vzniká oxid uhličitý, který se rozpustí ve víně a vytváří bublinky. Tento proces je časově náročný a často se používá pro výrobu kvalitních a komplexních šumivých vín.

  2. Charmatova metoda (metoda tanková): Zde druhotné kvašení probíhá ve velkých nádobách (např. nerezových tancích) namísto jednotlivých lahví. Výhodou je kratší doba výroby a nižší náklady, což se často využívá pro vína jako prosecco. Výsledné víno má obvykle svěží a ovocný charakter.

sumive-vino

Perlivé víno

Perlivé víno má nižší tlak (obvykle do 2,5 atmosféry) než šumivé víno, což vede k jemnějším a rychleji mizejícím bublinkám. Výsledkem je jemnější a kratší perlení, které je méně intenzivní, což z něj činí ideální nápoj pro neformální příležitosti. Perlivé víno je známé jako "frizzante" nebo "perlwein".

Perlivé víno se vyrábí přidáním oxidu uhličitého do vína, buď přímo, nebo během procesu karbonizace. Tento způsob výroby je méně nákladný a časově náročný než tradiční metody používané při výrobě šumivých vín.

Suma sumárum - jaké jsou hlavní rozdíly?

  • Obsah oxidu uhličitého: Šumivé víno obsahuje vyšší tlak oxidu uhličitého, což zajišťuje intenzivnější perlení, zatímco perlivé víno má nižší tlak a jemnější perlení.

  • Metoda výroby: Šumivé víno často prochází složitějším výrobním procesem, včetně druhotného kvašení, zatímco do perlivého vína se oxid uhličitý přidává.

  • Charakter a komplexnost: Šumivé víno je obvykle komplexnější, zatímco perlivé víno má lehčí a méně výrazný charakter.

  • Cena: Šumivá vína, zvláště ta vyrobená tradiční metodou, jsou obvykle dražší než perlivá vína, což odráží náročnost výrobního procesu.

 
Vaše
 
vase-bobulka

 

Další články